Individuele sessies

praktijk in je lijf

“Heb geduld met al wat onopgelost in je woont en probeer de vragen zelf lief te hebben. (…) Misschien dat je, op een dag in de toekomst, langzamerhand, zonder het zelfs te merken, je weg naar de antwoorden leeft.”

Rainer Maria Rilke, Brieven aan een jonge dichter

De sessies

Het intakegesprek is een eerste kennismaking waarin jij vertelt waarom je komt en ik vertel over mijn werkwijze. Samen kijken we of je bij mij op de juiste plek bent. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en dat er een ‘klik’ is. Als we beiden echt JA kunnen zeggen, maken we een volgende afspraak.

In de volgende sessies formuleren we een hulpvraag, waarin de reden van je komst verwerkt is.

 

Ik werk naast gesprekstechnieken met lichaamsgerichte oefeningen, ademhalingsoefeningen, bio-energetica en opstellingen.

Na verloop van tijd kijken we of je een verandering kunt waarnemen in je dagelijks leven. Op basis daarvan verlengen we de sessies en passen eventueel de hulpvraag aan. Of we beƫindigen de therapie.

Een sessie duurt 75 minuten.

praktijk in je lijf sessies

Wat is lichaamsgerichte psychotherapie?

Begrijpen doen we met ons verstand. Voelen en ervaren gebeurt in ons lijf. Het is daarom dat we bij lichaamsgerichte psychotherapie naast het praten ook aandacht hebben voor wat je lijf te vertellen heeft.

Iedereen onderdrukt pijnlijke gevoelens en emoties die niet prettig zijn. Hier hebben we op dat moment, vaak als we nog kind zijn, een goede reden voor. Op korte termijn is dit noodzakelijk, op langere termijn kan dit wegstoppen van deze emoties ons in de weg zitten en psychische problemen geven. Dit niet voelen van pijnlijke emoties gaat onbewust. En als we dit vaak of lang doen, gaan we deze staat van zijn als ‘normaal’ beschouwen. Op deze manier vervreemden we van ons lichaam. Hoofd en lichaam zijn dan vaak gescheiden.

 

We kunnen weer in contact komen met dat wat niet gezien, gevoeld of beleefd kon worden. Want gelukkig vergeet het lijf niet wat je hebt meegemaakt. Onverwerkte ervaringen en emoties liggen opgeslagen in ons spier-, zenuw- en zelfs op celniveau.

Door ademhalingsoefeningen, bio-energetica, opstellingen en ontladings- en ontspanningsoefeningen maak je opnieuw contact met je lijf en met de daarin opgeslagen spanningen. Zo leer je weer de signalen van je lichaam herkennen en ontdek je welke emoties daarbij horen. Stap voor stap, niet sneller of langzamer dan dat voor jou passend is, ontdek je dat wat er verborgen was.

Op deze manier kom je letterlijk meer thuis in je lijf en komen hoofd en lijf weer in evenwicht. Als pijnlijke emoties niet meer als last gedragen hoeven te worden, kunnen ook andere emoties letterlijkĀ  ruimte krijgen. Zo voelen mensen zich vaak energieker, levendiger, vrijer en vitaler.